Вивчення шкільної програми вимагає від дітей найвищої розумової діяльності, тому потрібно послухати поради з правильного харчування для школярів.
Маленький чоловічок, який долучається до знань, одночасно не тільки виконує складна праця, але і росте, і розвивається, а для всього дитина повинна отримувати правильне, збалансоване харчування. Висока розумова діяльність незвична для першокласників, вона пов'язана з великими витратами енергії. А все пов'язане з інтелектуальною працею, в основному залежить від вуглеводів, запасених в організмі, головним чином від глюкози. Зниження вмісту кисню і глюкози в крові нижче необхідного рівня призводить до погіршення мозкових функцій. У свою чергу, це може бути однією з причин, по якій знизиться розумова працездатність і погіршиться сприйняття навчального матеріалу учням.
Батьки покладають основні надії на повноцінний сніданок - адже вони самі контролюють цей процес і, відповідно, абсолютно впевнені , що як мінімум один раз на день їх дитина поїла як слід. Але не всі знають, який саме сніданок є найціннішим для школяра. Хтось намагається включити в сніданок найбільшу кількість вуглеводів, які "відповідають" за розумову діяльність. І насправді, після щільного вуглеводного сніданку кількість глюкози в крові значно підвищується, але якщо вуглеводів надто багато, то за цим, вже через 1,5-2 години, вміст глюкози може так само різко знизитися.
У зв'язку з цим медики пропонують включати в сніданок так звані складні форми вуглеводів. Приміром крім кондитерських виробів, варення і солодкого чаю, в ранковий сніданок школярів обов'язково повинні входити макарони, каші, хлібобулочні вироби, свіжі овочі, фрукти, особливо яблука. Інші вуглеводи краще розподіляти на декілька прийомів протягом усього шкільного дня: кава, чай, каву, цукерки, булочки, печиво, фруктові напої забезпечать дитині постійне надходження свіжої порції глюкози в кров, що буде стимулювати розумову діяльність школярів.
Наступним за значущістю компонентом їжі, необхідному для задоволення енергетичної потреби школярів - це жири. На цю частку припадає близько 25% від загальної добової витрати енергії.
Жири, крім використання в енергетичних цілях, є необхідним елементом, необхідним для побудови клітинних мембран, гормонів і феромонів, також у них розчиняються вітаміни. Жири є головним будівельним матеріалом людського організму. Головними джерелами білка в раціоні дитини є деякі овочі, яйця, риба, зернові культури, горіхи, квасоля і м'ясо. Потрібними жирами особливо насичені молочні продукти. Отже в шкільні обіди необхідно включати сметану, кефір, молоко. Білки тваринного походження особливо корисні для молодого організму школярів, але все ж не треба захоплюватися копченої їжею, сосисками, ковбасою.
У раціоні школяра також має бути присутня клітковина - тобто суміш сложнопереваріемих речовин, які знаходяться в плодах, листі і стеблах рослин. Це необхідно для хорошого травлення. Клітковини в продуктах харчування дитини має бути близько 15-20 грам. Для того, щоб у раціоні було така кількість клітковини, необхідно готувати їжу із зернових культур, а також фруктів і овочів.
Крім основних компонентів їжі у раціоні школяра потрібно передбачити повне і своєчасне заповнення потреби молодого організму в біологічних волокнах, мікроелементах, вітамінах. У школяра через зростання організму і високої розумової активності потреба в мікроелементах і вітамінах значно збільшена. Недолік або відсутність вітамінів в харчуванні дитини може призвести до авітамінозу, при якому порушується процес росту, знижується працездатність і погіршення пам'яті. Невелика кількість вітамінів в харчуванні дитини може бути легко усунуто прийомом спеціальних препаратів, широко представлені на аптечних прилавках.
Вода, хоч і не є продуктом харчування, але становить близько шістдесяти відсотків від загальної маси організму. Школяру необхідно щодня споживати близько півтора-двох літрів води. У школах повинні бути надані умови, щоб хлопці могли задовольнити потребу у воді в необхідній кількості і в будь-який час.
Окремим питанням в раціоні школярів є використання харчових добавок, таким як барвники, стабілізатори, змішувачі, антиоксиданти і консерванти . Ці речовини додають в їжу, для додання їй необхідної запаху, смаку і консистенції. Багато харчові добавки, застосовувані останнім часом у зв'язку з прогресом промислових технологій, постійно викликають заперечення через можливість появи алергічної реакції. Але не варто переживати: використання харчових добавок чітко визначено, і перш ніж добитися дозволу на використання будь-яких з них, вони проходять ретельну перевірку серед урядових органів і компетентних медичних установ. Проведені дослідження в теперішньому часі показують, що алергічна реакція на вживання харчової реакції вкрай рідкісна, і, як правило, не перевищує числа випадків хворобливої реакції на стандартні продукти харчування.
Якщо прислухатися до порад щодо правильного харчування для школярів, то ваша дитина буде добре вчитися і завжди перебувати в прекрасному настрої. Кожному, що працює в сфері харчування школярів, варто пам'ятати, що повноцінне харчування наших дітей у найвідповідальніший період їх формування і росту особистості - це головний шлях здоров'я нації.
Немає коментарів:
Дописати коментар